Περισσότερα από 7000 τραγούδια
από το 1885 εως το 1959

Στη δεκαετία του '50 - παιδί εγώ - άκουγα από το ραδιόφωνο του ΕΙΡ και του Ραδιοφωνικού Σταθμού Ενόπλων Δυνάμεων όλα εκείνα τα τραγούδια της εποχής αλλά και τα πιό παληά, τα ρομαντικά με τις αξέχαστες φωνές, που μου γέμιζαν τις μέρες με μελωδία.

 

Ονόματα που τώρα ηχούνε μαγικά σε μένα - ελπίζω και σε άλλους - ..... Οικονομίδης... Θεία Λένα... Green Park... Μητσάρας... Αίγλη... Μανιατάκης... Πέτρογκραντ.. Λίνα και Νικολάκης... Διανίτα... Σαμαρτζή... Σινεάκ... Chez-Nous...

 

Με το πέρασμα του χρόνου "άλλοι παπάδες ήρθανε, άλλα χαρτιά κρατούσαν" και χάθηκαν σιγά-σιγά από τα ερτζιανά..., μαζί με τις άλλες εκείνες παραστάσεις.

 

Θεωρώ σαν "παληά" τραγούδια, όλα όσα βγήκαν πριν από την 31.12.1959.

 

Τα τραγούδια αυτά άρχισα να τα μαζεύω από το 1970 μέσα από επισκέψεις σε περιοδικά, βιβλία και παλαιοβιβλιοπωλεία από όπου και αγόραζα τις αντίστοιχες παρτιτούρες (πάνω από 2500!) που μου κόστισαν όχι λίγα λεφτά...

 

Θα υπάρχουν βέβαια και άλλες καλύτερες συλλογές παληών Ελληνικών τραγουδιών, αλλά δε νομίζω να υπάρχει άλλη φιαγμένη με περισσότερη αγάπη και σεβασμό.

 

H συλλογή αυτή είναι ένα "ζωντανό" αρχείο που καθημερινά διορθώνεται, συμπληρώνεται με νέα στοιχεία, εμπλουτίζεται και γενικά ενημερώνεται συνεχώς. Tα υπάρχοντα κενά σημεία συμπληρώνονται με τον καιρό - κάθε υπόδειξη και βοήθεια είναι ευπρόσδεκτη.

 

Ελπίζω -να 'μαστε καλά - να καταφέρω να περάσω και τα λόγια από κάθε ένα τραγούδι, τη μουσική του όπως και την παρτιτούρα του. Ήδη το Kithara.gr έχει ευγενικά διαθέσει όσο χώρο χρειάζεται στους δίσκους του γι' αυτή την προσπάθεια!

 

Αποφάσισα να βγάλω δειλά-δειλά τη συλλογή αυτή στον "αέρα", για να μαθαίνουν οι νέοι και να θυμηθούν οι παλαιότεροι.

 

Είναι γραμμένη για τους πρώτους, αλλά αφιερώνεται στους δεύτερους...

 

Την χαρίζω στον κόσμο μου: τον Φώτο και την Σπυριδούλα, την Πιγούλα μας.

 

Πάμε λοιπόν, αν θέλετε, να δούμε μαζί αυτή τη καταγραφή και πιστέψτε με, δεν θα χάσετε !

 

Copyright 1996-2006 © Πάνος Μαυραγάνης. Τελευταία ενημέρωση: 6/12/2007
Φιλοξενία και τεχν. υποστήριξη: kithara.gr

1.004 sec